ČSN ISO 11036   (560034) Senzorická analýza - Metodologie - Profil textury

  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560034
  • Platnost:Norma není platná
  • Vydání:05/1997
  • Účinnost:06/1997 - 12/2020
  • Jazyk:Norma je v češtině.
Norma byla nahrazena těmito normami: ČSN ISO 11036   (560034)

Anotace textu normy ČSN ISO 11036   (560034)

Tato norma popisuje metodu vytvoření profilu textury potravinářských výrobků (tuhých, polotuhých, tekutých) nebo nepotravinářských výrobků (například kosmetiky).

POZNÁMKA 1 - Tato norma je převážně zaměřena na stanovení profilu textury tuhých potravin. Textura nápojů a nepotravinářských výrobků bude detailněji řešena později.

Tato metoda je pouze jedním z přístupů analýzy senzorického profilu textury, existují i jiné metody. Popisuje různé kroky v procesu stanovení úplného popisu texturních vlastností výrobku.

Tato metoda může být použita pro:

- předběžný výběr a výcvik posuzovatelů,

- usměrnění posuzovatelů prostřednictvím vývoje definic a vyhodnocovacích technik texturních charakteristik,

- charakterizaci texturních vlastností výrobku pro stanovení jeho standardního profilu za účelem pozdějšího odhalení jakýchkoliv změn,

- zlepšení starých a vývoj nových výrobků,

- studium různých faktorů, které mohou ovlivňovat texturní vlastnosti výrobku, jako jsou např. výrobní změny, čas, teplota, změny přísad, balení, podmínky trvanlivosti a skladování,

- porovnání výrobku s jiným podobným výrobkem k stanovení povahy a intenzity texturních rozdílů,

- korelační vztahy senzorických a instrumentálních a nebo fyzikálních měření.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.