ČSN EN ISO 7218   (560103) Mikrobiologie potravinového řetězce - Obecné požadavky a návod pro mikrobiologické zkoušení

  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560103
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:06/2025
  • Účinnost:07/2025 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN EN ISO 7218   (560103) Mikrobiologie potravinového řetězce - Obecné požadavky a návod pro mikrobiologické zkoušení Norma Kat. číslo: 521521

 Mikrobiologie potravinového řetězce - Obecné požadavky a návod pro mikrobiologické zkoušení
Dlouhý název: Mikrobiologie potravinového řetězce - Obecné požadavky a návod pro mikrobiologické zkoušení
Krátký název: Norma
Třídící znak: 560103
Platnost: Norma je platná
Vydání: 06/2025
Účinnost: 07/2025 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
687,00 
687,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN ISO 7218   (560103)

Tento dokument specifikuje obecné požadavky a poskytuje návod na mikrobiologická zkoušení.

Je použitelný pro:

- uplatňování specifických horizontálních nebo vertikálních mezinárodních norem vyvinutých ISO/TC 34/SC 9 nebo ISO/TC 34/SC 5 pro průkaz nebo stanovení počtu mikroorganismů, dále nazývaných ´specifické normy´,

- správnou laboratorní praxi pro mikrobiologické laboratoře zkoušející vzorky z potravinového řetězce,

- návod k odborným požadavkům odpovídajícím ISO/IEC 17025 pro mikrobiologické laboratoře zkoušející vzorky z potravinového řetězce.

Požadavky této obecné normy nahrazují příslušné požadavky ve stávajících specifických normách.

Další instrukce pro zkoušení pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) jsou uvedeny v ISO 22174.

Tento dokument je použitelný pro zkoušení bakterií, kvasinek a plísní a je možné jej použít, je-li doplněn zvláštním návodem, i pro parazity a viry. Nevztahuje se na vyšetření toxinů nebo jiných metabolitů (např. aminů) produkovaných mikroorganismy.

Tento dokument platí pro mikrobiologii potravinového řetězce, od prvovýroby až po potraviny a krmiva, včetně prostor, kde probíhá výroba potravin nebo krmiv a manipulace s nimi. Je použitelný také pro mikrobiologické zkoušení vody tam, kde se voda používá při výrobě potravin nebo je považována za potravinu v národních právních předpisech.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.