ČSN EN 12856   (560044) Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie

  • Norma: ČSN EN 12856   (560044)
  • Název: Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
  • Kategorie: 5600 - Metody zkoušení a společná ustanovení
  • Katalogový kód:58527
  • Dostupnost:Tisk
  • Váha (gr):100
  • Třídící znak:560044
  • Platnost:Norma je platná
  • Vydání:05/2000
  • Účinnost:06/2000 - doposud
  • Jazyk:Norma je v češtině.

ČSN EN 12856   (560044) Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie Norma Kat. číslo: 58527

 Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Dlouhý název: Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Krátký název: Norma
Třídící znak: 560044
Platnost: Norma je platná
Vydání: 05/2000
Účinnost: 06/2000 - doposud
Jazyk: Norma je v češtině.
315,00 
315,00  s DPH

Anotace textu normy ČSN EN 12856   (560044)

Tato norma specifikuje metodu vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází (RP-HPLC) pro stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v různých potravinách. Popsanou metodu je rovněž možné použít pro stanovení kofeinu, sorbové a benzoové kyseliny v potravinových materiálech. Vzorek se extrahuje nebo naředí vodou. V případě potřeby je roztok vzorku s umělými sladidly přečištěn pomocí extrakce na tuhou fázi nebo pomocí Carrezova činidla. Sladidla v testovaném roztoku vzorku jsou separována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází a stanovena spektrofotometricky při vlnové délce 220 nm. Pro různé potraviny jsou uvedeny hodnoty opakovatelnosti a reprodukovatelnosti vypočtené na základě mezilaboratorního porovnání. Mezilaboratorní testy byly provedeny pro acesulfam-K v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem, pro aspartam v marcipánu, ovocném jogurtu, nápoji z pomerančové šťávy, nápoji s pomerančovou příchutí, kole, džemu a polotovaru pro přípravu koláčů, pro sodnou sůl sacharinu v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, pomerančový džus, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem.

 

Zdroj: Česká Agentura pro Standardizaci (www.agentura-cas.cz) - smluvní partner

 

GPSR - Výrobce/Distributor:
TECHNOR print, s.r.o., K Sokolovně 439/11, Hradec Králové 503 41
IČ: 06655327, e-mail: technor@technor.cz
Bezpečnostní informace k produktu: Technické normy ČSN

Náhled obsahu normy dočadně není k dispozici.